Zweeds woord voor ‘ongoogelbaar’ niet in woordenboek

De overheid in Zweden heeft een woord uit hun woordenboek geschrapt, na druk van Google. Het woord ‘ongoogelbaar’ komt niet op een lijst van nieuwe Zweedse woorden te staan, omdat de overheid het niet eens kon worden met de internetgigant over de specifieke definitie van het woord.

In verschillende landen worden elk jaar nieuwe woorden toegevoegd aan de woordenboeken. Het woord ‘Googelen’ is in verschillende woordenboeken opgenomen, ook in Nederland. Toch komen er ook nieuwe woorden bij, zo ook in Zweden. De Zweedse raad voor de Taal had het voornemen om het woord ‘ongoogelbaar’ op te nemen in de lijst met nieuwe woorden. Het zou als ‘iets dat niet gevonden kan worden met behulp van een zoekmachine’ gedefinieerd moeten worden.

De zoekmachinegigant zelf was minder blij met de bedachte definitie. Google wilde dat hun eigen naam specifiek vermeld zou worden in de definitie. Een beschrijving als: ‘onderwerpen die niet door middel van Google gevonden kunnen worden’ zou volgens Google beter passen. De Zweedse Taalraad heeft aangegeven zich daar niet in te kunnen vinden en Sverigesradio.se laat weten dat de Raad de definitie nu compleet heeft laten vallen. Het woord zou door de onenigheid een te grote last worden.

In Nederland staat de naam Google ook niet in definities. Googelen wordt door de Dikke Van Dale gedefinieerd als ‘zoek op internet’.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top